Voortgangsupdate Consortiumbijeenkomst RAAK PRO Sustainable Batteries

Op 12 september 2024 kwam het RAAK PRO Sustainable Batteries-consortium bijeen om de voortgang van de werkpakketten te bespreken. Het project, geleid door Fontys Hogescholen, richt zich op het ontwikkelen van praktische methoden om de gezondheid en resterende levensduur van gebruikte batterijen in te schatten/bepalen. Dit draagt bij aan zowel nationale als Europese duurzaamheidsdoelstellingen door in te spelen op de herbruikbaarheid van batterijen in diverse toepassingen.

Voortgang werkpakketten
Het project boekt op verschillende fronten aanzienlijke vooruitgang. Er zijn belangrijke stappen gezet in het modelleren en valideren van batterijmodellen, waarbij binnen afzienbare tijd een testbank operationeel zal zijn voor real-time dataverwerking. Deze testbank zal essentieel zijn voor de verdere ontwikkeling van batterijmodellen en het bepalen van de gezondheidstoestand van batterijen.

Daarnaast zullen nieuwe technologieën worden onderzocht die ingezet kunnen worden om nauwkeurige data te verzamelen voor het vaststellen van de 'State of Health' (SoH) van batterijen. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een universele testbank, waarmee verschillende batterijmodules veilig en efficiënt kunnen worden getest. Dit komt niet alleen de veiligheid ten goede, maar ook de mogelijkheden voor batterijreparatie en refurbishing.

Het project richt zich verder op het voorspellen van de 'Remaining Useful Life' (RUL) van batterijen. Deze inzichten zijn cruciaal voor het beoordelen of batterijen geschikt zijn voor hergebruik in bijvoorbeeld bouwtoepassingen. De commerciële haalbaarheid van second-life toepassingen wordt eveneens onderzocht om maximale waarde uit gebruikte batterijen te halen.

Studenten als Drijvende Kracht
Een belangrijk onderdeel van het project is de actieve betrokkenheid van studenten, die bijdragen aan de ontwikkeling van Battery Management Systems (BMS) en batterijmodellen. Hun werk omvat het bouwen en testen van een modulaire testbank, het testen van een geschikt open BMS en de evaluatie van software, wat niet alleen de voortgang van het project versnelt, maar hen ook waardevolle praktijkervaring biedt in de automotive en duurzame energiesector.

Vooruitgang RAAK PRO Sustainable Batteries
Het RAAK PRO Sustainable Batteries-project heeft tot nu toe aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van batterijmodellen, testopstellingen en tweede-levenstoepassingen. Door de combinatie van technisch onderzoek en studentenbetrokkenheid werkt het project effectief aan duurzame oplossingen voor de batterijsector. Met deze innovatieve stappen draagt het project bij aan een toekomst waarin hergebruik en recycling van batterijen centraal staan, een essentiële ontwikkeling voor een circulaire en duurzame economie.